Uitstapjes..
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Annemiek
30 Juli 2008 | Mexico, Oaxaca
Gisteren hebben Lieke en ik even inkopen gedaan voor vandaag. We wilden namelijk gaan zwemmen en dan op dat zwembad lekker iets eten. Dus wat broodjes, beleg en drinken en klaar is kees. Vanochtend zijn we vroeg opgestaan en naar Pro Casa Hogar gelopen. De jongens waren al hun kleren nog aan t wassen, maar ze waren aanstalte aan het maken om mee te gaan. Het verschil tussen een zwembroek en een sportbroek is er dus niet, maar goed, op naar het zwembad. Links, rechts en rechtdoor.
Toen we er eenmaal aankwamen was het echt weer lekker Mexicaans. Midden in een straat, klein, duur (als je kijkt naar de prijzen) en vrij vies. Maar goed, Lieke en ik hebben de kosten gedeeld en voor 35 pesos per persoon stonden we binnen. Eenmaal klaar, na wat ongemakkelijk onderhandelen met de eigenaar, kon het feest beginnen, als het aan ons lag. We kwamen er alleen al snel achter dat 5 van de 10 kinderen niet konden zwemmen. Dus dat begon al lekker en dat is voor ons vrij ongemakkelijk, omdat wij die kinderen een leuke dag wilden laten hebben.
Samen met één of andere zwemlesgroep gingen de eerste kinderen zwemmen. Vooral de jonkies keken het geheel even lekker aan. Nadat de ouderen het voorbeeld namen en nadat Lieke en ik een duik hadden genomen, probeerden de jonkies het kleine bad. Ik heb ze in mn beste spaans uit proberen te leggen hoe het werkt, maar:
1. Ik ben geen zwemlerares
2. Mijn spaans is bagger
We lieten ze gewoon gaan en de kinderen waren aan het eind van 3 uur helemaal voldaan. Alle kinderen hebben de dag van hun leven. De jonkies in het kleine bad, samen met Lieke, vechten, stoeien, nat maken en lachen!
Ik gooide vooral de oudste kinderen in het water. Speelde met ze en maakte veel foto`s. De fotos zijn echt heerlijk en zo kan ik ook degenen laten zien wat ik gedaan heb met het gegeven geld.
Wat mij niet wat opgevallen was de brande zon. En al schijnt hier al bijna 3 weken de zon, ik ben vandaag echt HELEMAAL verbrand. Van top tot teen, echt ALLES! Ik ben nou geen chica blanca meer, maar een chica rojo! Dus dat wordt echt heerlijk slapen vannacht.
Na het zwemmen, broodjes eten, chips eten en naar huis lopen, hebben Annelie, Lieke en ik de taxi genomen naar een ander weeshuis. Marieke had deze informatie voor ons opgedaan en we wilden graag een kijkje nemen. We werden naar de buitenwijk gereden, in onze typische europesche kleding. We belden aan en er stonden 35 meisjes ons aan te koekeloeren in versleten jurkjes, zonder schoenen, tussen de leeftijd van 5 en 10. Ik kon spontaan staan huilen. We wisten niet echt wat we moesten doen en we wilden dus vragen waar we eventueel mee konden helpen en of we een rondleiding mochten hebben. We kregen een keuken te zien, zonder koelkast, alles verrot, klein, lelijk en vies. Het school gebouw was rommelig, stoffig en zonder kleuren. Op de hele binnenplaats was geen spelletje te vinden en de vrouw van het huis wilde ons wijs maken dat ze geen spelletjes wilden spelen, geen nieuwe spullen nodig hadden en dat het allemaal HARTSTIKKE goed ging. Ze wilde alleen heel graag wasmiddel voor kleren en toen zakte mijn broek echt af.
Dat hele huis was een rommel, lelijk en oud, ALLES was nodig. Maar goed, Lieke en ik hebben de nodige planning weer gemaakt en we gingen ons beseffen dat we ons echt meer moeten gaan inzetten en niet alleen in Mexico. Alleen het moeilijke is, is het veranderen op dit moment. We weten niet wat we willen en WAT, omdat je zo weinig tijd maar hebt. Dus morgenochtend pakken we de taxi, gaan we aan de directrice van het weeshuis voor meisjes vragen wat er nodig is en wat ze precies willen. Dan kunnen we echt acties gaan ondernemen.
Onze planningen zijn nog:
1. Pannenkoeken bakken met de jongens
2. Schilderen in het meisjesweeshuis
3. Keuken opruimen
4. Zwemmen met de jongens (nog een keer)
5. Hotdogs eten
6. Themadag op vrijdag
7. Zondag eten koken voor een actie in het meisjesweeshuis
8. Spelletjes kopen
9. Fotocollage voor de jongens
10. Schilderen van teksten in Pro Casa
11. en gaan...
Ik wil trouwens de lezers nog om een gunst vragen. Ik weet al dat jullie gedoneerd hebben, maar er moet hier zoveel veranderen en het is hier echt verschrikkelijk om die huizen binnen te lopen. Ze hebben hier zoveel nodig en we willen 1 huis sponsoren, maar er zijn hier echt 10 huizen, dus als je nog wil nadenken over wat je met je geld wilt doen, ik heb wel een plekkie! Laat het maar weten!
Daaaaaag!
31 Juli 2008 - 18:03
Linda:
Lieve annie,
Wat fijn dat het goed met je gaat!! Heb nu niet zoveel tijd om al je verhaaltjes terug te lezen, want ik heb er natuurlijk veel gemist.. Ik kan me voorstellen dat het onwijs indrukwekkend is wat je daar ziet. Je doet het vast top en ik weet zeker dat die kinderen helemaal dol op je zijn ;)
Ik zal snel alle verhaaltjes lezen!
Heel veel liefs, Linda -
31 Juli 2008 - 18:14
Mama En Papa:
Hoi allerliefste Miepie!
Wij zitten in een internetcafé in Pisa. Niet onder de scheve toren maar er wel vlakbij. Het is hier in Italie langer zoeken naar een computer dan in Mexico of Peru. Onvoorstelbaar.Papa en ik zitten hier met z'n tweetjes en we hebben zitten genieten van al jouw verhalen. Fantastisch wat je allemaal meemaakt. Maar wat zul je ook verdrietig zijn en onder de indruk van alles wat je ziet met die kinderen in het weeshuis. Ik vind jullie kanjers om zoveel te bedenken om die kinderen een paar goede dingen te bezorgen. Wij vonden het prachtig om net met jou te skypen. We hebben er allebei een bezwete wang van omdat we een oortelefoontje samen moesten delen en we wilden natuurlijk geen woord missen, snap je wel!!!
Heerlijk om je weer even gehoord en zelfs gezien te hebben. En wat betreft die taxichauffeurs...rammen die kip! Je meest arrogante blik wil misschien ook nog wel helpen. Soms kan dat van pas komen!
Miepie, nog veel succes met alle goede dingen waar je samen met je vriendinnen aan bezig bent.
DIKKE KUS XXXXX papa en mama -
03 Augustus 2008 - 15:28
Oma :
Hi Miekske (chica rojo)al viel dat gelukkig ook wel mee ,zei je in het gezellige gesprek dat we hadden,Wat hebben die kinderen het toch fijn met jullie ,en jij hebt het ook wel naar je zin ,toch ?? Al zie je wel veel ellende ,waar je weinig aan kan veranderen,en ik weet ook dat jij dat zo graag zou willen ,!! Geef ze nu in ieder geval vriendschap,en jou vrolijke gezicht,hebben ze in ieder geval nu "n fijne tijd
!!! Miekske weer tot gauw en pas goed op je zelf !! groetjes ook voor je vriendinnen ! liefs oma XX